Teams zijn de bouwstenen voor organisatie ambities. Vaak gaat de aandacht in teams uit naar resultaten en inhoud. Hoe paradoxaal ook: het ‘harde’ resultaat komt pas als er voldoende gewerkt is aan de ‘zachte’ relationele, intermenselijke kant.
Teamcoaching met passende interventies ondersteunt het ontwikkelproces voor een vertrouwde relatie en interactie tussen teamleden. Door het creëren van 'ontwikkelruimte' versnelt de verbinding en het vertrouwen tussen teamleden. Dit versnelt het leervermogen in het team. Dit is de basis voor goede resultaten. Ik ben MBTI en TMA gecertificeerd en Insights geaccrediteerd, methoden die we kunnen inzetten bij teamontwikkeling. Daarnaast heb ik de bevoegdheid 'Conflictbemiddeling'.
Een high performance team heeft optimale interactie tussen teamleden en bereikt de teamopgave. Teamontwikkeling draagt bij om elkaars talenten te benutten en oprecht meerwaarde te benutten in het samenwerken aan een teamopgave. Onderling vertrouwen is de key voor het bereiken van resultaten.
Een vertrouwd team kan samen leren, voert de spannende gesprekken, benut verschillen, is wendbaar en neemt gedragen besluiten ten behoeve van de teamopgave. Leiderschap speelt een belangrijke rol. Contextueel en teamgerichtgericht leiderschap gaat niet altijd vanzelf.
Een groep mensen met expertise is niet automatisch een team. Zij transformeert in een team als er een gemeenschappelijke opgave is, ieder vanuit zijn talent daaraan bijdraagt en leiderschap stimuleert.
Wat levert het op?
Quote "Verschillen verrijken als je elkaar wil horen".
Conflict is er altijd. Omdat we van elkaar verschillen en daardoor verschillend naar dezelfde werkelijkheid kijken. Dit is verrijkend, mits we ons kunnen uitspreken en naar elkaar willen en kunnen luisteren, met ruimte voor andermans perspectief.
Conflict kan uitgroeien tot polarisatie als er wij-zij denken ontstaat. Tegelijkertijd kan polarisatie helpen om te vernieuwen en te bewegen. Lukt het niet om vanuit verschillende persoonlijkheden of perspectieven productief samen te werken, dan kan een aantal gesprekken de angel eruit halen. Vanuit meervoudigepartijdigheid creer ik een veilige setting en begeleid ik jullie gesprekken. Ik moedig vertrouwen en openheid aan, zodat iedereen eigenaarschap neemt en de wijsheid van verschillen aanvaardt. Hierdoor ontstaat een samenwerking met energie voor de verschillen en duurzame besluiten.
Wat levert het op?
Een leermoment over jezelf, persoonlijke patronen en het effect op de ander;
Loskomen van je oordelen en overtuigingen over anderen die anders zijn dan jij;
Vaardigheden en vertrouwen om in een ingewikkelde context verschillen en andere perspectieven te benutten;
Gezamenlijk duurzame besluiten nemen met toepassing van de wijsheid van verschillen.
Elk team heeft te maken met teamdynamiek en gedragspatronen. Sommige zijn heel nuttig, andere werken belemmerend voor een optimale samenwerking. Ieder teamlid brengt zijn eigen voorkeurspatroon mee.
Denk aan patronen als ‘niet iets afmaken’ of ‘niet uitspreken als het niet goed loopt’ of ‘niet om hulp vragen als het niet lukt’, ‘stapelen van meningen’ en niet naar de echte verschillen willen luisteren'.
Met teamcoaching kunnen we deze patronen blootleggen en bijsturen.
Wat levert het op?
Leren gebeurt grotendeels in interactie met anderen. Daarom vraagt je persoonlijke en professionele ontwikkeling het organiseren van een leerproces. Als leider kan het eenzaam zijn en wil je niet altijd leren met je eigen teamleden. Daarom organiseer ik Peergroup learning. Dit kunnen we binnen of buiten je organisatie inrichten. Je ontvangt collegiale coaching en consultatie met peers.
Vanuit mijn rol als executive coach faciliteer ik leergroepen en daag ik jullie uit.
Wat levert het op?
Het proces om tot een besluit te komen is evenzo belangrijk als het besluit zelf. Een heldere besluitvormingsmethodiek zorgt voor echte besluiten, geen compromis, maar een duidelijke keuze met 100% draagvlak. Met technieken uit Deep Democracy werk ik met de dynamiek in groepen en teams rondom besluitvorming. Door de onderstroom te betrekken, ruimte te bieden voor alle stemmen, leer ik je draagvlak én beweging creëren bij lastige besluiten .
Wat levert het op?
Opgaves worden steeds complexer. Het samenvoegen van expertise en talent is nodig vanuit meerdere vakgebieden en veelal grensoverschrijdend tussen teams, organisaties en overheden. Met een aantal stappen in teamontwikkeling leer je hoe je een ‘tijdelijk team’ bouwt met verschillende expertises, andere belangen en toch effectief kunt samenwerken, zodat je alle expertise benut ten behoeve van de te bereiken grotere opgave.
Wat levert het op?